Bu haftasonu, cumartesi günü eşimin canı çok fırın makarna istediği için fırın makarna yapmaya karar verdim. Yanına da soya soslu tavuk düşündüm. Kayınvalidemin önceki gelişinde getirdiği avakadolar da dolapta duruyordu. Ortaya hem yapması kolay, hem de doyurucu yemekler çıktı. Yalnız fırın makarnaya nasıl olsa peynir koyuyorum diye, haşlama suyuna tuz koymamıştım. Ama kesinlikle iyi bir fikir değilmiş, makarna çook tuzsuz oldu. Bu da bir tecrübe sonuçta :)
Gelelim soya soslu tavuk tarifine...
2 tabak tavuk kalça - kemiksiz
3 diş sarımsak
3 çorba kaşığı hazır köri sosu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
biraz kimyon ve köri susam ,
Tavuk sote yaparken ben göğüs eti kullanmıyorum. Tavuğun yağlı olan kalça kısmı soteye çok ayrı bir lezzet katıyor. Tavuğu kuş başı doğradıktan sonra, ezilmiş sarımsak, soya sosu, susam ve zeytinyağı ile karıştırıp, buz dolabında dnlenmeye bırakıyoruz. Tavuklar dolapta sosu çekerken ben makarnayı hazırlamaya başladım. Makarnayı birazdan anlatacağım. Tavukları dolaptan çıkardıktan sonra, kızın tavaya atıyoruz. Tavuk etini ya da normal eti tavaya attıktan sonra bir süre karıştırmamak gerekiyor. Çünkü tavanın sıcaklığı ile etler mühürleniyor ve içi daha sulu kalıyor. Tavaya köri ve kimyonu ekleyip iyice soteliyoruz.
Fırın makarna tarifine gelince....
1 paket fırın makarna
125 gr tereyağı
4 kaşık un
750 ml süt
3 yumurta
100 gr beyaz peynir
maydanoz,
karabiber
kaşar peyniri
makarnaları büyük bir tencerede, bol suda haşlıyoruz.
tereyağını eriyince, unu yavaş yavaş ekleyip, kavuruyoruz. içine azar azar sütü ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. boza kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatarak yumurtaları ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
haşlanan makarnaların üzerine rendelenmiş beyaz peynir, maydanoz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıyoruz. beşamel sosun yarısını bu karışıma ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. güzelce yağladığımız borcam ya da fırın tepsisine makarnayı döküyoruz. kalan beşamel sosu da üzerine döküp, en üste kaşar peyniri rendeliyoruz. 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşıl 30 dk pişiriyoruz. pişmiş halinin fotorafını koymaya fırsatım olmadı :) çok acıktığımız için direk kesip yedik.... ama işte üzerini kızarmış ve kaşar peynirini erimiş olarak düşünün :)))
Avakado Salatası
bu da kayınvalidemden öğrendiğim bir salatadır. bizim oralarda avakado falan çok bilinmezdi, biz anca elma, armut, çilek, muz, kivi falan yerdik :) akdenize gelin gelince, bu meyve ya da sebzeyi de yakından tanımış oldum.
salata için gerekenler;
1 avakado
2 sarımsak
yarım limon suyu
tuz
bol kimyon
avakadonun kabuklarını soyup, çekirdeğini çıkartıyoruz salata kasesinin içine iri parçalar halinde koyuyoruz. üzerine sarımsak rendeleyip, limonu sıkıyoruz. kimyon ve tuzunu da ekleyerek, çatalla eze eze karıştırıyoruz. işte bu kadar !!!! marul salatasını anlatmanın çok da bir anlamı yok ama elim değmişken onu da paylaşayım. marul, taze soğan ve maydanoz :))) bolca limon sıkıp, tuz ektik ve afiyetle yedik....
Gelelim soya soslu tavuk tarifine...
2 tabak tavuk kalça - kemiksiz
3 diş sarımsak
3 çorba kaşığı hazır köri sosu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
biraz kimyon ve köri susam ,
Tavuk sote yaparken ben göğüs eti kullanmıyorum. Tavuğun yağlı olan kalça kısmı soteye çok ayrı bir lezzet katıyor. Tavuğu kuş başı doğradıktan sonra, ezilmiş sarımsak, soya sosu, susam ve zeytinyağı ile karıştırıp, buz dolabında dnlenmeye bırakıyoruz. Tavuklar dolapta sosu çekerken ben makarnayı hazırlamaya başladım. Makarnayı birazdan anlatacağım. Tavukları dolaptan çıkardıktan sonra, kızın tavaya atıyoruz. Tavuk etini ya da normal eti tavaya attıktan sonra bir süre karıştırmamak gerekiyor. Çünkü tavanın sıcaklığı ile etler mühürleniyor ve içi daha sulu kalıyor. Tavaya köri ve kimyonu ekleyip iyice soteliyoruz.
1 paket fırın makarna
125 gr tereyağı
4 kaşık un
750 ml süt
3 yumurta
100 gr beyaz peynir
maydanoz,
karabiber
kaşar peyniri
makarnaları büyük bir tencerede, bol suda haşlıyoruz.
tereyağını eriyince, unu yavaş yavaş ekleyip, kavuruyoruz. içine azar azar sütü ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. boza kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatarak yumurtaları ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
haşlanan makarnaların üzerine rendelenmiş beyaz peynir, maydanoz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıyoruz. beşamel sosun yarısını bu karışıma ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. güzelce yağladığımız borcam ya da fırın tepsisine makarnayı döküyoruz. kalan beşamel sosu da üzerine döküp, en üste kaşar peyniri rendeliyoruz. 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşıl 30 dk pişiriyoruz. pişmiş halinin fotorafını koymaya fırsatım olmadı :) çok acıktığımız için direk kesip yedik.... ama işte üzerini kızarmış ve kaşar peynirini erimiş olarak düşünün :)))
Avakado Salatası
bu da kayınvalidemden öğrendiğim bir salatadır. bizim oralarda avakado falan çok bilinmezdi, biz anca elma, armut, çilek, muz, kivi falan yerdik :) akdenize gelin gelince, bu meyve ya da sebzeyi de yakından tanımış oldum.
salata için gerekenler;
1 avakado
2 sarımsak
yarım limon suyu
tuz
bol kimyon
avakadonun kabuklarını soyup, çekirdeğini çıkartıyoruz salata kasesinin içine iri parçalar halinde koyuyoruz. üzerine sarımsak rendeleyip, limonu sıkıyoruz. kimyon ve tuzunu da ekleyerek, çatalla eze eze karıştırıyoruz. işte bu kadar !!!! marul salatasını anlatmanın çok da bir anlamı yok ama elim değmişken onu da paylaşayım. marul, taze soğan ve maydanoz :))) bolca limon sıkıp, tuz ektik ve afiyetle yedik....
Hepsinden bizdeee yedik Tabikiii :) ellerine sağlık cok guzellerdi :)
YanıtlaSilYine gelinnnnn :))
YanıtlaSilBize ne zaman yapacaksın bu yemeklerden
YanıtlaSilhepsi bir yana fırın makarna bir yana melooo bayılırım
YanıtlaSilMurat Hocam gelin Kaş a yapayım :))
YanıtlaSilGökçecim sizi de bekliyoruz....