Evimizin karşısında A101 var. Bir şey lazım olunca gidip alması çok kolay oluyor. Yine bugün iş çıkışı ve var ne yok diye bakmak için markete girdim. Poşet poşet ayıklanmış ay çekirdeklerini gördüm. Hemen aklıma İzlem arkadaşımla Beşiktaş ta yediğim, ay çekirdekli simitler geldi. O kadar lezzetliydi ki hala tadı damağımda.... Simit yapmayı hiç denemedim, bir gün sıra ona da gelecek. Bu akşam yemek için ay çekirdekli ekmek yapmaya karar verdim.
Mayalı her şeye bayılıyorum. Bana yapması çok kolay geliyor. Sanki içine ne koyarsam koyayım, yumuşacık ve lezzetli şeyler çıkacak ortaya diye düşünüyorum. Hiç de yanılmadım.
İşten eve gelince hamuru hemen yoğurup, mayalanmaya bıraktım. Akşam yemeğine yetiştiremedim. Biz de akşam yemeğini çorbayla geçiştirdik ve yemekten sonra biraz dinlendik. Sonra çay demleyip, biraz peynir ve zeytinle film izlerken minik ekmeklerimizi götürdük :)))
Tarifini de hemen paylaşayım :)
Malzemeler:
Un
toz maya
1 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
tuz
Üzeri için;
1 çorba kaşığı tereyağı
1 diş ince rendelenmiş sarımsak
Yapılışı:
Unu yoğurma kabına alıyoruz.
Ortasını havuz gibi açarak, toz maya ve şekeri koyuyoruz.
Sütün birazını havuzun içine döküp karıştırıyoruz.
10 dakika kadar bekletiyoruz.
Sonra una 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekliyoruz.
Azar azar sütü ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.
Elimize yapışmayan bir hamur yapana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
Bir tabağa çekirdekleri döküyoruz.
Tepsimize de yağlı kağıdı yayıyoruz.
Hamurdan, mandalina kadar parçalar kopararak elimizde yuvarlıyoruz.
Hamurun iki tarafını da çekirdeklere bastırıyoruz.
Tepsiye diziyoruz.
Hamurlar yaklaşık 2 kat kabarana kadar, ortalama 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüyoruz.
Ben mayalı şeyler yaptığımda, hamuru direk mayalanmaya bırakmıyorum. Pişireceğim tepside, şekil verip mayalandırıyorum. Böylece, hem şekil vermesi daha kolay oluyor. Hem de hamur cıvımıyor.
Mayalı her şeye bayılıyorum. Bana yapması çok kolay geliyor. Sanki içine ne koyarsam koyayım, yumuşacık ve lezzetli şeyler çıkacak ortaya diye düşünüyorum. Hiç de yanılmadım.
İşten eve gelince hamuru hemen yoğurup, mayalanmaya bıraktım. Akşam yemeğine yetiştiremedim. Biz de akşam yemeğini çorbayla geçiştirdik ve yemekten sonra biraz dinlendik. Sonra çay demleyip, biraz peynir ve zeytinle film izlerken minik ekmeklerimizi götürdük :)))
Tarifini de hemen paylaşayım :)
Malzemeler:
Un
toz maya
1 çorba kaşığı şeker
1 su bardağı ılık süt
tuz
Üzeri için;
1 çorba kaşığı tereyağı
1 diş ince rendelenmiş sarımsak
Yapılışı:
Unu yoğurma kabına alıyoruz.
Ortasını havuz gibi açarak, toz maya ve şekeri koyuyoruz.
Sütün birazını havuzun içine döküp karıştırıyoruz.
10 dakika kadar bekletiyoruz.
Sonra una 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekliyoruz.
Azar azar sütü ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.
Elimize yapışmayan bir hamur yapana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
Bir tabağa çekirdekleri döküyoruz.
Tepsimize de yağlı kağıdı yayıyoruz.
Hamurdan, mandalina kadar parçalar kopararak elimizde yuvarlıyoruz.
Hamurun iki tarafını da çekirdeklere bastırıyoruz.
Tepsiye diziyoruz.
Hamurlar yaklaşık 2 kat kabarana kadar, ortalama 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüyoruz.
Ben mayalı şeyler yaptığımda, hamuru direk mayalanmaya bırakmıyorum. Pişireceğim tepside, şekil verip mayalandırıyorum. Böylece, hem şekil vermesi daha kolay oluyor. Hem de hamur cıvımıyor.
Ekmekler iyice kabardıktan sonra, küçük bir tavada tereyağını eritiyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra , içine sarımsakları rendeliyoruz. Bir tatlı kaşığı ile ekmeklerin üzerine sarımsaklı tereyağını döküyoruz. Bir yumurta fırçası ile kenarlara akan yağları ekmeğin her yerine yediriyoruz.
200 derece fırında, yaklaşık 30 dk pişiriyoruz.
Afiyet olsun :)))
Yorumlar
Yorum Gönder