İşe başlamama 2 hafta kala, yapamadıklarımı gözden geçirdim . Hazır Kaş ta havalar hala güzel gidiyorken, tarhana ve erişte yapıp, kurutmaya karar verdim.
Tarhana nın bizim ailedeki yeri bir başkadır. Annemin yaptığı tarhana sadece bir çorba değil, aynı zamanda da bir ilaçtır. Hasta olduğumuz zaman kardeşlerim ve ben, sadece annemin tarhanasını içmek isteriz. Teyzemler, halamlar da annemin tarhanasını çok severler. Önceden annem bol bol yapıyordu ama son zamanlarda, yorgunluk , iş güç derken miktarı biraz azalttı. Aylin için istesem yine yapardı, ama ben kendi kızımın ilk ek gıdalarından biri olan bu çorbayı kendi ellerimle yapmak istedim. Böyle şeylere çok önem veriyorum. Benim annemin yaptıkları ettikleri, hayatımdaki yeri nasıl özel ve anlamlıysa ben de kızım için öyle olmak istiyorum. Amaaaan bir tarhanadan nerelere geldim. Bazen bu anlam yükleme olayım bir rahatsızlık mı diye düşünüyorum ama yok değil. Sadece anılara saygım biraz fazla.
Gelelim tarhananın tarifine.... Ben deneme amaçlı ve tuzsuz yaptığım için, miktarı bayağı az tuttum. Benim vereceğim ölçüleri 3 ya da 4e katlayarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet soğan
1 adet rendelenmiş domates
1 adet kırmızı biber
1/4 paket yaş maya ( 10 gr.)
3/4 su bardağı yoğurt ( ben evde kendi mayaladığım yoğurdumu kullandım)
Aldığı kadar un
Yapılışı :
Kırmızı biberi yıkayıp, soyup, çekirdeklerini çıkartıyoruz. Az suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Domates ve soğanla birlikte rondo dan geçiriyoruz. Derince bir kaba alarak içine maya ve yoğurdu ekliyoruz. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Aynı ekmek mayalar gibi, çok sert olmayan bir hamur yaparak mayalanmaya bırakıyoruz.
Ertesi gün kabaran tarhana hamuruna ben 3 kaşık kadar un ekleyerek tekrar yoğurdum.
Daha sonraki 2 gün un ilave etmeme gerek kalmadı. Çünkü hamur yeterli sertlikteydi. Ben 3 gün mayalandırdım. Damak tadına göre hamuru daha cıvık yaparak, daha fazla mayalandırabilirsiniz. Ancak ben bebek tarhanası yaptığım için, çok fazla ekşitmek istemedim.
3 günün sonunda, hamurdan elimle parçalar kopartarak olabildiğince ince bir tabaka şeklinde temiz bezin üzerine yaydım. Gün içinde, 3-4 saatte bir ters yüz çevirerek , 3 gün boyunca kuruttum.
Daha sonra , 4.günün sabahında hafif kalın kalan kısımların da iyice kuruması için, parçaları ufaladım.
Bu parçalarında kuruduğuna emin olduktan sonra kuruyan tarhana hamurunu rondodan geçirdim. Benim rondom artık bayağı eskimiş. Tam olarak istediğim incelikte parçalamadı. Ben de tarhana parçalarını kevgirden geçirerek olabildiğince incelttim.
En son olarak da toz haline getirdiğim tarhanayı tekrar temiz bez üzerine yayarak 1 gün daha kurumaya bıraktım.
Kuruyan toz tarhanayı , bez torbada ya da cam kavanozda saklayabilirsiniz.
Tarhana nın bizim ailedeki yeri bir başkadır. Annemin yaptığı tarhana sadece bir çorba değil, aynı zamanda da bir ilaçtır. Hasta olduğumuz zaman kardeşlerim ve ben, sadece annemin tarhanasını içmek isteriz. Teyzemler, halamlar da annemin tarhanasını çok severler. Önceden annem bol bol yapıyordu ama son zamanlarda, yorgunluk , iş güç derken miktarı biraz azalttı. Aylin için istesem yine yapardı, ama ben kendi kızımın ilk ek gıdalarından biri olan bu çorbayı kendi ellerimle yapmak istedim. Böyle şeylere çok önem veriyorum. Benim annemin yaptıkları ettikleri, hayatımdaki yeri nasıl özel ve anlamlıysa ben de kızım için öyle olmak istiyorum. Amaaaan bir tarhanadan nerelere geldim. Bazen bu anlam yükleme olayım bir rahatsızlık mı diye düşünüyorum ama yok değil. Sadece anılara saygım biraz fazla.
Gelelim tarhananın tarifine.... Ben deneme amaçlı ve tuzsuz yaptığım için, miktarı bayağı az tuttum. Benim vereceğim ölçüleri 3 ya da 4e katlayarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet soğan
1 adet rendelenmiş domates
1 adet kırmızı biber
1/4 paket yaş maya ( 10 gr.)
3/4 su bardağı yoğurt ( ben evde kendi mayaladığım yoğurdumu kullandım)
Aldığı kadar un
Yapılışı :
Kırmızı biberi yıkayıp, soyup, çekirdeklerini çıkartıyoruz. Az suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Domates ve soğanla birlikte rondo dan geçiriyoruz. Derince bir kaba alarak içine maya ve yoğurdu ekliyoruz. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Aynı ekmek mayalar gibi, çok sert olmayan bir hamur yaparak mayalanmaya bırakıyoruz.
![]() |
ilk yoğurulmuş hali |
![]() |
1.akşamın sonundaki hali |
Ertesi gün kabaran tarhana hamuruna ben 3 kaşık kadar un ekleyerek tekrar yoğurdum.
![]() |
2.gün mayalanması gayet güzel oldu |
![]() |
3 kaşık un ekleyerek tekrar yoğurdum |
Daha sonraki 2 gün un ilave etmeme gerek kalmadı. Çünkü hamur yeterli sertlikteydi. Ben 3 gün mayalandırdım. Damak tadına göre hamuru daha cıvık yaparak, daha fazla mayalandırabilirsiniz. Ancak ben bebek tarhanası yaptığım için, çok fazla ekşitmek istemedim.
![]() |
3. gün un eklemden tekrar yoğurdum. mayalanmaya bıraktığımda üzerine biraz un serptim |
![]() |
son gün hamurda kesilmeler oldu ( parça parça bir görüntü). bu da mayalanmanın düzgün olarak gerçekleştiğinin göstergesiymiş. |
3 günün sonunda, hamurdan elimle parçalar kopartarak olabildiğince ince bir tabaka şeklinde temiz bezin üzerine yaydım. Gün içinde, 3-4 saatte bir ters yüz çevirerek , 3 gün boyunca kuruttum.
![]() |
tarhanalar kurumaya başladı |
![]() |
kurumuş tarhana parçaları |
Daha sonra , 4.günün sabahında hafif kalın kalan kısımların da iyice kuruması için, parçaları ufaladım.
Bu parçalarında kuruduğuna emin olduktan sonra kuruyan tarhana hamurunu rondodan geçirdim. Benim rondom artık bayağı eskimiş. Tam olarak istediğim incelikte parçalamadı. Ben de tarhana parçalarını kevgirden geçirerek olabildiğince incelttim.
En son olarak da toz haline getirdiğim tarhanayı tekrar temiz bez üzerine yayarak 1 gün daha kurumaya bıraktım.
Kuruyan toz tarhanayı , bez torbada ya da cam kavanozda saklayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder