Ana içeriğe atla

Dilber Dudağı Tatlım

Geçen Ramazan Bayramı için, ailemin yanına gittiğimde, Bayram tatlısı olarak Dilber Dudağı yapmaya karar vermiştim. Hem hafif, Hem de lezzetli olan bu tatlıyı yapması da çok eğlenceliydi. Erkek kardeşim Batuhan la bunu daha da eğlenceli hale getirdik :) Bu tatlı hem baklava kadar zor değil, hem de en az onun kadar lezzetli ve hafif. şiddetle tavsiye ediyorum.... işte gerekli malzemeler: 1 yumurta 1 tane de yumurta sarısı 1,5 kahve fincanı süt 3 çorba kaşığı sıvı yağ 1 tutam tuz 1 çorba kaşığı sirke Aldığı kadar un Açmak için; Nişasta Üzerine: 100 gram margarin veya tereyağı Şerbeti için: 2 su bardağı şeker 1,5 su bardağı su 3-4 damla limon suyu İçine: ceviz ve yumurta akı karışımı (içine tarçın da ekleyebilirsiniz.) Bu tatlıyı yaparken, önce şerbetini hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. sıcak hamura soğuk şerbet dökeceğiz. daha sonra bütün hamur malzemelerini karıştırarak, kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. ben kıvamı tutturmak için kardeşimin kulağını kullandım :)
hamurdan, 10 eşit beze ayırıyoruz. her bir bezeyi, yaklaşık 1 tatli tabağı boyunda açıyoruz. hamuru açarken, nişasta kullanıyoruz ki yapışmasın.
her katına nişasta sürerek, 10 bezeyi üstüste koyuyoruz. önce elimizde biraz açtırıyoruz. sonrada oklava yardımıyla büyük bir yuvarlak açıyoruz.
su bardağıyla yuvarlaklar kesiyoruz. yuvarlakların içini, yumurta aklı cevizli karışımla doldurup, yarım ay şeklinde kapatıyoruz.
erimiş tereyağını hamurların üzerine sürerek, 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
soğuk şerbeti ılık hamurlarımızın üzerine dökerek, çekmesini bekliyoruz.
afiyet olsun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAŞ TA YAŞAMAK.....

Sanırım, bu yaşıma kadar verdiğim en güzel karar Kaş ta yaşamak oldu. Kaş a gecen sene mayıs ayında gelmiştik. İlk sene çevremiz tam oturmadığı için, Kaş ın tadını çıkartamamışız meğer :) Bu sene de , geçen sene gibi cuma dan Olympos a gidip, pazar akşam Kaş a geri dönüyorum. Ama son 2 haftadır, zincirinden boşanmışçasına geziyoruz :) Bunun nedeni, hem benim Olympos a gitmemiş olmam, hem de bankadaki diğer arkadaşlarımla biraz daha fazla zaman geçiriyor olmam ve birbirimizi daha yakından tanıma şansımızın olması. Ama tabii ki küçük yerde yaşamanın zorlukları da yok değil. Kız kıza eğlenmek için istediğiniz saatte dışarı çıkıp, istediğiniz saatte eve girebilirsiniz. Karışan Görüşen, sarkıntılık eden falan yok. Zaten böyle küçük bir yerde bankacıysanız, herkes sizin bütün hayat hikayeniz bilir. Benim de haftaiçi eşimden ayrı olduğumu, haftasonu Olympos a gittiğimi herkes biliyor. Ama yine de şu sosyal medya denen illet yüzünden, herkes ne yaptığınızı, nerelerde kaça kadar gezdiğinizi ...

Hazır Makarna Soslari

Dun toplanti nedeniyle isten biraz gec ciktim. Eve geldigimde hiiic yemek yapacak havamda degildim. Aslinda cok yorulmadim ama bazen insanin canı hicbirsey yapmak istmiyor. Kaş ta ilk kisimizi yasiyoruz. Herkes kis mevsiminin cok durgun gectigini soylemisti ama ben bu kadarını beklememistim. Butun esnaf dukkanlari kapatti. Sokaklarda kediler ve kopekler kaldi. Biz bu durumdan sikayetci de degiliz aslinda. Biraz kendimizi dinliyoruz... Kaş in meshur uzun carsisini dolasmaya ciktik ama sadece bu kedicikler vardi. Ben de hepsini biraz mincikladim :)) Gelelim yemek meselesine. Kocacim sagolsun yine makarna isini devraldi. Bu küçük lezzetli soslar basit bir makarnayi harika bir lezzete dönüştürdü.

Soya Soslu Tavuk, Fırın Makarna, Avakado Salatası ve Marul Salatası

Bu haftasonu, cumartesi günü eşimin canı çok fırın makarna istediği için fırın makarna yapmaya karar verdim. Yanına da soya soslu tavuk düşündüm. Kayınvalidemin önceki gelişinde getirdiği avakadolar da dolapta duruyordu. Ortaya hem yapması kolay, hem de doyurucu yemekler çıktı. Yalnız fırın makarnaya nasıl olsa peynir koyuyorum diye, haşlama suyuna tuz koymamıştım. Ama kesinlikle iyi bir fikir değilmiş, makarna çook tuzsuz oldu. Bu da bir tecrübe sonuçta :) Gelelim soya soslu tavuk tarifine... 2 tabak tavuk kalça - kemiksiz 3 diş sarımsak 3 çorba kaşığı hazır köri sosu 3 yemek kaşığı zeytin yağı biraz kimyon ve köri susam , Tavuk sote yaparken ben göğüs eti kullanmıyorum. Tavuğun yağlı olan kalça kısmı soteye çok ayrı bir lezzet katıyor. Tavuğu kuş başı doğradıktan sonra, ezilmiş sarımsak, soya sosu, susam ve zeytinyağı ile karıştırıp, buz dolabında dnlenmeye bırakıyoruz. Tavuklar dolapta sosu çekerken ben makarnayı hazırlamaya başladım. Makarnayı birazdan anlata...